De 3 oorzaken van rimpels en hun effecten op uw huid

De 3 oorzaken van rimpels en hun effecten op uw huid

Volgens specialisten in de dermatologie hoef je geen fortuin te betalen voor geweldige anti-aging huidverzorging. Ga voor producten die u zich kunt veroorloven en begrijpen. Er is enorme verwarring over huidverzorging en er worden buitensporige prijzen in rekening gebracht voor crèmes die essentiële ingrediënten missen, zoals zonnebrandmiddelen, en dit is helemaal niet goed. De grote vraag is: zal een crème ooit zowel lijnen als Botox wissen? Dermatologen zeggen dat er niet zoiets bestaat als een wonder in een pot. Cosmeceuticals – cosmetica met geavanceerde medische effecten – bevatten echter wel actieve ingrediënten die een aanzienlijk verschil kunnen maken voor uw huid en die kunnen helpen een goede basis te leggen voor uw schoonheids toekomst.

Volgens dermatologiedeskundigen moet u, als u zich zorgen maakt over rimpels, serieus worden over huidverzorging, de juiste crèmes voor u gebruiken en, cruciaal, ze de tijd geven om te werken. Een slapdash-aanpak betekent dat je je tijd verspilt. Lijntjes en rimpels kunnen alleen worden verminderd door bewuste zorg en dagelijkse ritueel. Een andere klassieke fout is het dik aanbrengen van huidverzorgingsproducten. Doe het niet te veel.

Een klodder crème ter grootte van een erwt kan voldoende zijn voor uw gezicht zonder de poriën te verstoppen. Wees voorbereid om te experimenteren met nieuwe formules terwijl uw huid verandert.

Wat doet de huid kreuken?

Onze huid is verdeeld in drie lagen. Het diepste is een laag onderhuids weefsel, waaraan de hele huidstructuur is bevestigd. De middelste laag is de dermis, waar cellen die fibroblasten worden genoemd, collageenvezels produceren – ondersteunende eiwitten die de huid mollig en elastisch houden. Daarboven ligt de bovenste laag, of epidermis. Hier delen mestcellen zich geleidelijk en migreren ze omhoog naar het huidoppervlak. Deze zijn omgeven door natuurlijke verbindingen die epidermale lipiden (of vetten) worden genoemd, waaronder ceramide, dat een ‘lijm’ vormt die cellen stevig op hun plaats houdt, zoals cement in een bakstenen muur.

De collageenbundels in de dermis werken als veren in een matras om het huidoppervlak te ondersteunen. Maar wanneer collageen beschadigd is, openen zich troggen tussen de bundels, de bovenste weefsellagen storten in deze goten in en kunnen lijnen, rimpels of plooien ontstaan. Tegen de tijd dat je een rimpel ziet, heeft de onderliggende huid al collageen en elastine verloren – de ‘snap-back’-factor. Collageen wordt door verschillende factoren beschadigd. Sommige zijn onvermijdelijk (zoals veroudering) en sommige kunnen worden verminderd, zo niet voorkomen.

Wat zijn de belangrijkste boosdoeners en wat kunt u eraan doen?

OORZAAK: de omgeving

EFFECT: Wenkbrauw- en oogplooien, fijne lijntjes die uitwaaieren over de jukbeenderen, ringen en kriskrasjes achter in de nek

Uit nieuw onderzoek door The British Skin Fundation bleek dat 80 procent van ons in het buitenland niet altijd zonnebrandcrème gebruikt, laat staan ​​op een zonnige dag in het VK. De zon beschadigt het DNA, zodat cellen niet goed kunnen repliceren. Als die celblauwdruk op enigerlei wijze wordt gewijzigd, kan dit leiden tot vlekkerige huid, lijntjes en rimpels. Tegelijkertijd stimuleert UV enzymen die bekend staan ​​als MMP’s, die helpen bij het opruimen van oud collageen, maar die zo aangenaam kunnen worden dat ze ook vers collageen vernietigen.

Vooral roken in de zon is slecht nieuws. Zelfs passief roken is schadelijk voor de huid. Uitgeademde rook bevat aanzienlijke hoeveelheden nicotine, teer, stikstofmonoxide en koolmonoxide, die de huidbarrière verstoren en verzwakken, wat leidt tot afbraak van collageen. Roken zorgt ervoor dat de bloedvaten samentrekken, waardoor de hoeveelheid zuurstof die de huid bereikt wordt beperkt. Dit gebrek aan zuurstof vermindert de productie van collageen en elastine. Roken stimuleert de MMP’s om collageen af ​​te breken – net als de zon.

OORZAAK: gezichtsuitdrukkingen, stress

EFFECT: fronsrimpels, kraaienpootjes, lachrimpels

Expressieregels zijn gelijk aan karakter. Zelfs Hollywood-regisseurs beginnen te klagen dat Botox de gezichten van sommige sterren van echte emotie heeft beroofd. Hoewel het kanaliseren van de angst diva’s kan helpen een Oscar te winnen, doet het hun huid geen enkele gunst. Stress triggert bijtende hormonen, waaronder ‘killer’-cortisolen die niet alleen de immuniteit belemmeren, maar ook het vochtverlies vergroten, waardoor de huid droger en meer lijngevoelig wordt. Geklemde spieren in de nek, schouders en kaak – waar zovelen van ons onze stress vasthouden – beperken de bloed- en zuurstoftoevoer naar de huid op ons gezicht. Maar een gefronste wenkbrauw is het meest voor de hand liggende teken van stress. Voortdurend plooien van de huid door fronsen veroorzaakt microscheurtjes (minieme stress-tranen). Het domino-effect is een ontsteking, die collageen beschadigt, waardoor de huid er minder dik uitziet.

Niet alleen expressieregels zijn echter stressgedreven. Waar de huid constant mobiel is – zoals rond de ogen en mond – zijn plooien onvermijdelijk. Dus hoe zit het met schadebeperking? Investeer in zonnebrillen. Omwikkelbare monturen met brede zijkanten bieden uitstekende UV-bescherming en kunnen een fortuin besparen op Botox!

OORZAAK: veroudering

EFFECT: Crêpe huid, diepere oogplooien, neus-op-mond lijnen, marionet (mond tot kin) lijnen, liplijnen, nekringen

Een geweldige huid zit in je genen, maar zelfs als je een van de gelukkigen bent, neem het niet als vanzelfsprekend aan. Erfelijke veroudering kan immers slechts 20 procent van de totale huidveroudering uitmaken. Dit wordt intenser vanaf het midden van de jaren dertig, wanneer het eiwitgehalte in onze huid elk jaar met een gestaag procent begint af te nemen. Later verdubbelt de oestrogeendaling na de menopauze meer dan een verdubbeling van de snelheid waarmee het eiwit afneemt – we verliezen maar liefst 30 procent van de collageeneiwitten in de eerste vijf jaar, wat resulteert in een verlies van twee procent aan huiddikte.

Naast het verliezen van collageen, verliest de huid ook molligheid omdat de celdeling vertraagt ​​met de leeftijd. Dit komt doordat stamcellen niet langer in staat zijn zich nauwkeurig te delen en repliceren, en inactief worden. Nieuw onderzoek toont aan dat een van de nieuwste hi-tech ingrediënten in huidcrèmes – poly-peptiden – groeifactoren in de huid nabootsen om slapende stamcellen wakker te maken en fibroblasten aan te moedigen om meer collageen aan te maken. Hoewel de resultaten in de reageerbuis veelbelovend lijken, blijft het gebruik van groeifactorpeptiden in crèmes tegen veroudering controversieel.

In de tussentijd is retinoïde afgeleid van vitamine A nog steeds het enige ingrediënt waarvan klinisch is bewezen dat het zowel collageen als hydraterend hyaluronzuur stimuleert. Dit werd eerder dit jaar bevestigd door onderzoek aan de University of Michigan Medical School. Sommige peptiden kunnen helpen om fijne lijntjes in het oppervlak binnen een paar weken glad te strijken. Maar je hebt retinoïden nodig voor celgroei op de lange termijn en voor echte voordelen tegen veroudering. Net als vitamine C moet u ze ook maximaal twee maanden de klok rond gebruiken voordat u resultaten ziet, maar het is het wachten waard.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *